Hunde med epilepsi
Alt på siden er copyright ©
kontakt os
15-8-04. Vi kaster håndklædet i ringen, og melder os ud af DRU!

Vi melder os ud i afmagt over Dansk Racehunde Union's holdning, til et problem der går os på!
Vi havde erfaret af en mops ejer, som for to år siden købte en mopstævehvalp af os, i juni i år fik et kuld hvalpe med tæven fra os, og en hanhund som avleren fortalte os havde epilepsi!

Avleren var efter vores mening, offer for ubegribelig dårlig rådgivning af den benyttede dyrlæge, der ikke anså epilepsi for et problem. En forfærdelig holdning, hvis man læser forskningsresultater og forum for ejere med epilepsiramte hunde.
Vi forsøgte gennem 1,5 mdr. at overbevise avleren, dels om sygdommen og dens problemer, og om at der var oplysningspligt og  ansvar over for køberne.

Avleren mente, at der ikke var et problem overhovedet, og til sidst benægtede avleren, at hannen overhovedet havde været syg. Dette på trods af, mundtligt og i mail til os, samt i en dyrlægebrevkasse i Familie Journalen, at have tilkendegivet at hunden var syg!

Vi havde flere forgæves forsøg på at få DRU til at tage sig af problemet. 
Vi fik nogle helt fantastisk grimme svar fra formand og et  bestyrelsesmedlem, bl.a. at man:
"ikke dagligt kan tage sig af alle de mange mere, eller navnlig mindre seriøse henvendelser, der kommer dagligt" .

Og da det for os alene handler om at holde vores hunde sunde, og fri for arvelige sygdomme var det en deprimerende oplevelse, at de var totalt ligeglade med det, der står i deres formålsparagraf.

DRU's ligegyldige holdning til det, vi ser som et tilbageslag for mopse avlen, for deres helbred og for de sorger vi påfører ejere, er forfærdende. Vi kan ikke være medlem af, og stå inde for, en kennelklub, der har en sådan holdning hundenes sundhed og til deres medlemmers henvendelser til dem.

Forskning om epilepsi.

Ifølge den førende danske forsker i epilepsi og arvelighed hos hunde, Mette Berent, dyrlæge Ph.D på Hospital for mindre Husdyr ved den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, samt Åke Hedhammer, forsker, lærer og dyrlæge ved Sveriges Landbrugsuniversitet, og tilknyttet SVK (Svensk Kennel Klub), fraråder man : enhver avl med dyr med diagnosticeret epilepsi, eller mistanke herfor, samt hunde med tilbagevendende krampe anfald.

En sammenfatning af forskningsresultaterne om epilepsi: Ca. 1 % af hunde med dyrlægekontakt, race-rene som blandinger, har epilepsi eller krampeanfald i en eller anden form.
Hvis en' af forældrehundene har epilepsi/kramper, vil 25% af dens afkom arve epilepsi. Hvis begge forældrehundene har epilepsi, vil 50% arve epilepsi.
Der vil så selvfølgelig være tilfælde hvor et' kuld slet ikke arver sygdommen, mens et andet bliver ramt, alle som en'. Det er et af naturens luner!

Epilepsi er som hovedregel ikke en dødelig sygdom! Men den har en overdødelighed.
Det betyder, at der blandt hunde med epilepsi/kramper, er en 45% højere aflivningsfrekvens, end for hunde uden epilepsi. 
Aflivningen sker, fordi ejeren føler sig magtesløs og går evig frygt for, hvornår næste anfald kommer.
45% af hunde der får diagnosticeret epilepsi, bliver aflivet inden for det første år efter første anfald. 

Epilepsi optræder sjældent hos små hvalpe. Oftest ser man de første anfald i 1-3 års alderen. En hvalp under 7-8 uger, kan af fysiske årsager, ikke undersøges for sygdommen.

Vil du vide hvordan det er at have en hund med epilepsi?

Der findes en side for hundeejere, med hunde med epilepsi og kramper. Her udveksles der erfaring og støtte til hinanden i svære stunder. Du kan se den her:  klik her  
Advarsel: det er voldsom læsning.