Mops
Alt på siden er copyright ©
kontakt os
Hvad er en mops?
Da vi fik vores føste to mopser i 2000, vores Agnes og Laura, var mopserne stort set ukendte. Der skulle forklares og nemmest var det at sige: "det er sådan en Jacob Haugaard har".

Nu ved vist alle hvad en mops er, og når man kender mopser er det helt naturligt at den er blevet så populær en hund.
For det er en indtagende, og sjov, elskelig og rædselsfuld dejlig hund!
Den har en praktisk størrelse til at tage med sig, og den fylder ikke meget i sofaen.
Sådan er de!
Mopser elsker mennesker! Specielt gamle damer, mænd, kvinder og børn! Men allermest deres mor og far, der betyder alt i verden for dem!
Det viser de blandt andet ved at give kys! Og de giver mange!
Der er dog den fordel at mopser sædvanligvis er rene i deres mundtøj! De fleste mopser kan pga. pølsefaconen ikke nå om og gøre sig rene.
Kan man ikke lide hundekys, skal man ikke have en mops !
Og det er alvor når vi siger, at kan man ikke lide disse mopsekys, så vælg en anden race eller en tøjhund.

Mopsebørn elsker leg, vild og voldsom, at hoppe i møblerne), gemmeleg og ruskeleg med fars strømpe! De fleste voksne mopser bliver ved med at lege,  - og hoppe i møblerne.

De fleste mopser holder af gåture. Mopser er adrætte, de er muskuløse og kan løbe temmelig hurtigt!

Mopser elsker at ligge på skødet. De elsker at pusse- nusse, kæle og kikke een dybt i øjnene. Og de kan være meget insisterende, så man vænner sig til, at der altid ligger en mops på skødet.
Tænder/bid. Mopser skal have et let underbid. Mopser har generelt har et noget "rodet" sæt tænder. Der er knebent med plads. 
Ved tandskiftet skal de nogle gange have lidt hjælp med at fælde en enkelt hjørnetand. De kan kile sig fast ved siden af den nye tand, og fjernes mælketanden ikke, kan det have betydning for tandstillingen, og også give risiko for caries.
Men typisk er det at mopserne har brug for jævnlig tandrensning for at holde tandsten og tandkødsbetændelse væk. Kik derfor ofte mopsens tænder efter, - især hvis din mops begynder at lugte ud af munden.
Kløerne skal holdes korte. Mopser kan ofte ikke lide at få klippet klør! Så vi to om det eller lader vores dyrlæge tage kampen.
Huden folder rigeligt i ansigtet, og folderne over næsen skal ofte ses efter.  Hos nogle mopser kan der opstå hud irritation, med hudløshed og rødme. Ofte er der lidt hudsvamp på grund af fugten imellem folderne. På apoteket kan man dog få et glimrende middel der hjælper efter få ganges smøring. Har hunden tendens til hudløshed, skal man daglig være opmærksom på det.
Ørene skal efterses med mellemrum for alle hunde kan få betændelse/øre mider. Øret skal lugte "behageligt", og der må ikke være sort snavs, mens alm. ørevoks naturligvis er ok.
Pels pleje
Mopser har en kort, glat, tæt pels. De fælder ca. 2 gange om året, og da er det en fordel at børste dem daglig. God til børstning er en gummikarte eller en af de nye ståkamme kaldet Furminator.
Luftindtag
Mopser kan godt snorke! De fleste hvalpe snorker lidt.
Det er ret svært at forudsige om en hvalp vil blive en stor-snorker. Blot kan siges at ligesom hos mennesker, har vægten betydning. Men det er langtfra alle mopser der snorker. Af vores mopser er det kun Asta der snorker lidt.
Fodring
Mopser bliver kun så fede som man ønsker dem!

Det er en fordel at fodre med en god færdigfoder, i fast mængde, afvejet efter hundens vægt.
Holder man af at give sin hund godbidder, så skæres ned i fodermængden. Og så kan man jo vælge at give bidder der ikke er så store og som ikke feder så meget.
De er glade for at gnave et kødben, og gnasker gerne i et æble eller en gulerod. Det er godt for gummerne og især sure æbler er med til at holde tandsten væk!
Mopser sidder på en ganske særlig måde, der får enhver mops til at se fed ud.
Også i dette tilfælde med Liva som er super slank.
Stol aldrig blindt på vejledningn på færdig-foder- posen. Den er vejledende, og vores erfaring er, at det kun er hyperaktive mopser der har brug for den angivne mængde. For "alm." mopser skal man SE på hunden og vurdere om den får for lidt eller for meget.
Øjnene er sarte da de ikke er beskyttet af en lang næse der tager fra.  Det giver stor risiko for skader. Lad derfor ikke mopsen gå i tæt krat på skovturen!
Det er meget  vigtigt, at søge dyrlæge hvis hunden er tydeligt generet i øjet, hvis det bliver gråligt, eller der er synlig skade på hornhinden. Og det kan ikke vente til mandag morgen! En god grund til at sygeforsikre sin mops, da de fleste mopser på et tidspunkt oplever en øjenskade.
Til højre ser du et smukt, sundt øje på en gammel mopsepige. Vores Laura, har som den eneste af vores mopser, aldrig haft en øjenskade.
Mopser  har en meget varierende mimik, og kan sætte det mest fantastiske udtryk op! Og de kan blive frygtelig kede af det, hvis det skulle blive nødvendigt at irettesætte dem.

Mopsers krop er solid og muskuløs, med stærke ben. En lille, lidt firkantet krop. Der er forskellige typer, nogle mere lavstammede end andre, ligesom der er kommet mopser der nærmest kan betegnes: "slimline".
Standard. Du kan på de forskellige kennelklubbers sider, finde mopsernes standard, som naturligvis er vigtig hvis man ønsker at udstille.
En standard er en beskrivelse af, hvordan man fra kennelklubberne ønsker en mops skal ses ud.
Bemærk venligst, at vi er ikke avler mere, og ikke sælger hunde overhovedet, men henviser til linksiden hvor avlere evt. kan findes med kontaktnr.
Tjek vores 2 videoer der viser en ny type madskål der nedsætter spisehastigheden.
Striben er bagt med tilladelse fra Morten Ingemann